Shakespeare ljetne noći – varijacije

Četiri stotine godina prošlo je od njegove smrti i stoga sa svih svjetskih pozornica “pljušte” njegove neprolazne misli, dobro poznati stihovi, legendarni zapleti. Stižu do publike na različitim jezicima, novim prijevodima, drugačijim čitanjima – ali istom snagom potvrđujući njegovu veličinu, neprolaznost i suvremenost.

*Za predstavu se preporuča udobna sportska obuća.*
Brod polazi u 18:45 sati

SHAKESPEARE LJETNE NOĆI – VARIJACIJE – autorski projekt Lenke Udovički, Željke Udovičić Pleština, Nigela Osbornea i Rade Šerbedžije

MJESTO ODRŽAVANJA: Tvrđava Minor, Mali Brijun
JEZIK IZVEDBE: hrvatski
PRODUKCIJA: Kazalište Ulysses
TRAJANJE: 3 sata, jedna pauza

 

O PREDSTAVI

Četiri stotine godina prošlo je od njegove smrti i stoga sa svih svjetskih pozornica “pljušte” njegove neprolazne misli, dobro poznati stihovi, legendarni zapleti. Stižu do publike na različitim jezicima, novim prijevodima, drugačijim čitanjima – ali istom snagom potvrđujući njegovu veličinu, neprolaznost i suvremenost.

Naša predstava, taj Hommage, teatarski će  “prošetati” gledaoca od Shakespearovog doba do danas oslanjajući se na njegove sonete te odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali mitskih scena ljubavnika. Riječ, pokret i glazba vodit će nas kroz dramaturšku strukturu koja će svoju priču tkati upravo u suodnosu stiha i njegove scenske interpretacije i transformacije kroz ta četiri stoljeća, ali prije svega s namjerom na razotkrije njegovu suvremenost koja odabranim scenama glasno progovara o (ne)društvenim okolnostima koje nas zatiču, o izbjeglicama, onima na vlasti i onima koji ih smjenjuju, o pojedincu izgubljenom u u turbulentnim vremenima u potrazi za vlastitim identitetom. Svi ti modusi scenskog izričaja bit će jednakopravni kako bismo uspjeli oživotvoriti atmosferu kazališne čarolije koja je imanentna njegovom djelu. To smatramo važnim polazištem   – jer trajanje kroz vrijeme sve većom umjetničkom snagom – doista jest čarolija.

Pored toga, ova će predstava odabirom tema i motiva pokazati i zašto je Shakespeare upravo bolno aktualan, zašto je tako bezobrazno moderan i nama blizak. Jer i danas se koriste “Mišolovke” da bi se raskrinkali krivci, prevarom se otimaju visoki položaji, ljudi nestaju u brodolomima, oluje stvaraju uvijek nove Kalibane.

U predstavi će osim renomiranih glumaca sudjelovati i studenti dvaju Akademija.

(Željka Udovičić Pleština)

 

Iz medija:

“Na Brijunima je svakako učinjen golemi napor da se promisli i slojevito rekontekstualizira Shakespeareov opus, kao i da se suočimo s odgovornošću za užas koji svakodnevno na granicama Europe stvaraju bodljikave žice. Posebno u odnosu na oskudnost autorskih vizija koje su tijekom protekle godine ponudile mnoge domaće repertoarne kazališne kuće, brijunskog »Shakespearea« zbilja valja smatrati umjetnički autentičnim, organizacijski golemim i etički hrabrim scenskim poduhvatom. Pokušajem da zatvorenike političkih situacija vidimo s novom potrebom intimne dobrodošlice, a ne osude.“ (N. Govedić za Novi list, kolovoz 2016.)

Pročitajte cijelu kritiku… ( http://www.novilist.hr/Kultura/Kazaliste/Shakespeare-ljetne-noci-varijacije-Duga-kolona-iskorijenjenog-svijeta?meta_refresh=true )

Foto: Ryan Nebreja

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu

Režija: LENKA UDOVIČKI

Dramaturgija: ŽELJKA UDOVIČIĆ PLEŠTINA

Glazba: NIGEL OSBORNE

Aranžman i dizajn zvuka: DAVOR ROCCO

Kostimografija: BJANKA ADŽIĆ URSULOV

Dizajn svjetla: ANDREJ HAJDINJAK

Scenografija: IVANA ŠKRABALO

Koreografija: STAŠA ZUROVAC

Scenski govor: RADE ŠERBEDŽIJA

Korepetitorica: VALNEA ZAUHAR

Umjetnički suradnik: MLADEN VASARY

Asistent režije: ALEKSANDAR ŠVABIĆ

 

Igraju:

ERMIN BRAVO – čuvar Shakespearovog   pamćenja
KATARINA BISTROVIĆ  DARVAŠ Shakespeare
MAJA POSAVEC – vještica
I RADE ŠERBEDŽIJA

Duhovi:  

SENDI BAKOTIĆ
SARA BLAŽIĆ
ANA MARIJA BRĐANOVIĆ
ROMINA TONKOVIĆ
MARTIN GRĐAN
MARIO JOVEV
TONKA MRŠIĆ
GALA NIKOLIĆ
ANJA SABOL
DENI SANKOVIĆ
VANDA VELAGIĆ
NATAŠA VESELINOVIĆ
NIKOLA NEDIĆ

Glazbenici:

DUNJA CRNJANSKI 
MATEA KASAIĆ DRAKŠIĆ
MARIJA KATARINA JUKIĆ
MATIJA KASAIĆ DRAKŠIĆ
BARTOL STOPIĆ
BRANIMIR NORAC
NIKOLA ROCCO
LINDA URAN