C. Mccarthy: Voz

“Voz je repertoarski pogodak zbog izuzetne podsticajnosti teksta i precizne igre glumaca, Sergeja Trifunovića (Crni) i Voje Brajovića (Beli).“

PRODUKCIJA: Zvezdara Teatar, Beograd
MJESTO ODRŽAVANJA: Tvrđava Minor, Mali Brijun
Brod iz Fažane polazi u 20:30 sati.

Više o predstavi

 

O PREDSTAVI

Predstava „Voz“, po romanu američkog pisca Cormaca McCarthyja, u adaptaciji i režiji Vojislava Brajovića te produkciji Zvezdara teatra iz Beograda, gostuje 16. i 17. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu u sklopu 19. sezone kazališta Ulysses.

U predstavi igraju glumačke zvijezde Vojislav Brajović i Sergej Trifunović, koji utjelovljuju dva lika: Crnog i Bijelog. Na samom početku, Crni spavaša Bijelog da se ne baci pod vlak i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela akcija. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Bijeli pokušao samoubojstvo. Predstava ne nudi jednostavne odgovore na pitanja, ona želi potaknuti publiku na razmišljanje o ovim temama.

Ideju za režiju predstave „Voz“ Brajović je dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“ po Mc Carthyjevom djelu, kojeg je 2011. godine režirao Tommy Lee Jones, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali Jones i Samuel L. Jackson.

“Inspiriran djelom Cormaca McCarthyja, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svijest o tome kuda ovaj svijet ide. I naravno, prije svega, čovjekoljublje, koje ima veliku moć da spriječi propast civilizacije”, izjavio je Voja Brajović, kojemu je kao već poznatom glumcu ovo prva režija.

“Ovo nije kazališna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, tog vlaka bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati”, zaključio je Sergej Trifunović.

Predstava je na matičnoj sceni Zvezdara teatra do sada odigrana preko 160 puta, uvijek pred prepunom dvoranom, a gostovala je na brojnim međunarodnim festivalima u regiji, osvojivši niz značajnih nagrada.

 

Iz medija:

“Nastala prema drami američkog pisca Kormaka Makartija, duodramska predstava „Voz“reditelja Voje Brajovića se sa predstavom „Lice“ tematski preklapa u motivima afirmacije hrišćanskih načela, praštanja, samočišćenja od zlobe i zavisti. Produkcija „Voz“ je repertoarski pogodak zbog izuzetne podsticajnosti teksta i precizne igre glumaca, Sergeja Trifunovića (Crni) i Voje Brajovića (Beli).“

(Ana Tasić za Politiku, siječanj 2016.)

Pročitajte cijelu kritiku… ( http://www.politika.rs/sr/clanak/346547/Mnostvo-pitanja-bez-lakih-odgovora )

 

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu

Autor teksta:
Cormac McCarthy

Prijevod
Milica i Branislav Mihajlović

Režija i adaptacija
Voja Brajović

Adaptacija scene i kostima
Jelisaveta Tatić Čuturilo

Organizator
Dragiša Ćurguz

Igraju:
Voja Brajović (Beli)
Sergej Trifunović (Crni)

PREMIJERA
24.10.2015.

TRAJANJE
115 minuta