Y. REZA: BOG MASAKRA

Dva jedanaestogodišnjaka su se potukla na dečjem igralištu. Pošto je jedan od njih dvojice izgubio dva zuba zbog udarca štapom, njihovi roditelji dogovaraju susret, kako bi popričali o nesretnom incidentu. Posjet Anet i Alena u otmjenom pariškom građanskom stanu Veronik i Mišela započinje pristojnim ćaskanjem, u smirenim i pomirljivim tonovima pristojnih ljudi, ali na uglancanoj […]

Dva jedanaestogodišnjaka su se potukla na dečjem igralištu. Pošto je jedan od njih dvojice izgubio dva zuba zbog udarca štapom, njihovi roditelji dogovaraju susret, kako bi popričali o nesretnom incidentu. Posjet Anet i Alena u otmjenom pariškom građanskom stanu Veronik i Mišela započinje pristojnim ćaskanjem, u smirenim i pomirljivim tonovima pristojnih ljudi, ali na uglancanoj pokožici građanske kultiviranosti vrlo brzo se javljaju pukotine. Odnosi postaju sve napetiji, dešavanje se zaoštrava i prelazi u međusobno optuživanje i sveopće obračunavanje sve većih razmjera. Svjedočimo pravom psihološkom ratu između parova, a na vidjelo izlaze i dugo zatajivane nesuglasice u oba braka. Konfliktna situacija, koje su se doduše latili svom svojom trezvenosti, trpeljivosti i diplomacijom, dovodi do razotkrivanja najtamnijih strana njihovih ličnosti. S količinom popijenog alkohola, povećavaju se i njihove erupcije bijesa i potisnute agresije. Seksističke, rasističke i homofobne opaske samo se redaju, a zapanjuje i njihova ekstremna egocentričnost i odsustvo ikakve empatije… Dešavanje eskalira, a svađa sinova je još samo zaboravljen šlagvort.
Svjetski poznata fracuska dramatičarka Yasmina Reza (1959), autorica brojnih kazališnih hitova, našoj je publici već dobro poznata. Komad Bog masakra napisala je 2006. godine i za njega dobila brojne nagrade. Kao i u mnogim ostalim komadima i u toj brutalnoj komediji nemilosrdno ogoljuje suvremenu građansku elitu, dok ironijom i sarkazmom upozorava na dvoličnost ljudske naravi. Bistroumna satira odlikuje se brilijantnim dijalozima i izvanrednom uvjerljivoću likova. Jasmina Reza i Roman Polanski su komad preradili u filmski scenarij, prema kojem je 2011. godine snimljen film Masakr (Carnage) sa slavnom glumačkom postavom.

Foto: Peter Giodani

 

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu

Prevoditelj:  Aleš Berger
Redatelj, dramaturg, scenograf i autor glazbene opreme:  Diego de Brea
Kostimograf: Leo Kulaš
Oblikovatelj svjetla: Boštjan Kos
Oblikovatelj tona:  Gašper Zidanič
Asistent scenografa:  Janez Koleša

Igraju:
Veronique Houillé:  Jana Zupančič
Michel Houillé:  Uroš Smolej
Annette Reille:  Iva Krajnc Bagola
AlaIn Reille:  Sebastian Cavazza
Vodja predstave: Borut Jenko
Šaptačica: Neva Mauser Lenarčič