Autorski projekt Staše Zurovca: LULU

U snažnoj interakciji dviju duša, jedne koja govori tijelom i druge koja govori glazbom, na glazbu Alexandera Balanescua, predstavu izvode brazilska plesna umjetnica i performerica Andressa Miyazato i violinistički virtuoz Alexander Balanescu.

Autorski projekt Staše Zurovca: LULU
Plesno-kazališno-glazbena monodrama inspirirana dramskim Lulu komadima Franka Wedekinda – Duh zemlje i Pandorina kutija
U izvedbi Andresse Miyazato i Alexandera Balanescua

LOKACIJA: Ljetno kino na Velikom Brijunu
Polazak broda iz Fažane u 20:00 sati

 

 

 

O PROJEKTU:

Lulu je plesni komad u izvedbi jedne plesačice i jednog glazbenika. Oba Lulu komada uglavnom su zasnovana na odnosima i zato mi je zanimljivo posegnuti za postupkom u kojem su osim Lulu, svi ostali likovi kao izvođači uklonjeni iz koncepta. Ovim postupkom dobivam priliku da se ne bavim linearnim prepričavanjem Wedekindovih drama, već da se suočim s unutarnjim iskustvima lika i istražim ga, što nadalje pretvaram u poetske slike u svrhu dosezanja univerzalnosti interpretacije i prodiranja u arhetipove ponašanja i iskustava pohranjenih u svakom ljudskom biću.

Moja fascinacija Wedekindovom Lulu nalazi izvor u višedimenzionalnoj tragici, jednako kao i u ljepoti samog lika koji vlastitom i društvenom uvjetovanošću kroči rušilačkim putem vlastite sudbine. Od jedne femme fatale s naglašenom potrebom za uništavanjem muškaraca, koja manipulirajući prirodnom silom ženske seksualnosti želi zavladati i osvetiti se muškom svijetu, od seksualno emancipirane žene koja koristi seks za sticanje moći, pa sve do sasvim drugačije žene kojom vlada krvotok bezazlenih, nevinih karakteristika bitno naglašene ranjivosti ili žene koja je jednostavno ono što jest i koja prkosi svim specifikacijama.
Kroz nekoliko brakova, u kojima svaki suprug smrtno stradava, Lulu teško dosiže granice opipljivosti vlastitog identiteta, jer svaki suprug, ne samo da je ne vidi onakvu kakva ona uistinu jest, već pokušava na nju projicirati ono što želi da ona bude.
Kroz prolog i šest plesno glazbenih poetskih slika-činova prolazimo kroz Luluino dramatično unutarnje putovanje, preorano brazdama tragike, na kojem je neutaživa potraga za oslobođenjem neumitno dovodi i do vlastitog tragičnog kraja. Njezin život je njezin sprovod.
U snažnoj interakciji dviju duša, jedne koja govori tijelom i druge koja govori glazbom, na glazbu Alexandera Balanescua, predstavu izvode brazilska plesna umjetnica i performerica, bivša glavna plesačica Staatstheatera Darmstadt i Musiktheatera Linz, Andressa Miyazato i violinistički virtuoz i osnivač svjetski poznatog Balanescu Quarteta, Alexander Balanescu.

Staša Zurovac

 

Autor fotografija i teasera Jonatan Salgado Romero

 

 

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu

Redatelj/koreograf/autor dramatuškog koncepta: Staša Zurovac
Autor glazbe: Alexander Balanescu
Kostimografkinja i scenografkinja: Bjanka Adžić Ursulov
Video designer/snimatelj: Jonatan Salgado Romero
Oblikovatelj zvuka: David Kent
Oblikovatelj svjetla: Marko Mijatović

Izvođači:
Andressa Miyazato / Alexander Balanescu (violina)