Kristian Novak: Ciganin, ali najljepši

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gostuje na Malom Brijunu

MJESTO ODRŽAVANJA: Tvrđava Minor, Mali Brijun

POLAZAK BRODA IZ FAŽANE u 20:30 sati

 

O PREDSTAVI

Protagonisti ovoga briljantnog Novakova romana čine nevjerojatnu galeriju likova koju prepoznajemo iz strahova današnjice, a uokvireni su u majstorsko fikcijsko tkanje. Mladi Rom Sandokan zvani Sandi zaljubi se u Međimurku Milenu, bijelu ženu iz susjednog sela Sabolščaka. Ona, rastavljena u kasnim četrdesetima, nepravedno izbačena s posla, vraća se u rodnu kuću gdje se mora brinuti za svojeglava djeda. Nuzat, Kurd iz Mosula napušta obitelj i zemlju koju je zahvatio rat, u potrazi za obećanim životom u Calaisu. Plančić, PR iz zagrebačke policijske uprave poslan je na teren da zataška ubojstvo koje može eksplodirati u nasilje i veliki politički skandal. Veteran Domovinskoga rata održava krhki mir u selu, a policajac na zalazu karijere opsjednut je vizijama kao iz apokaliptičke TVserije Leftovers.

Ovi osebujni antijunaci nisu tipizirani predstavnici svoje etničke ili socijalne skupine, oni su plemeniti marginalci koji svojim ponašanjem odudaraju od stereotipa i na empatičan način ruše slike o predrasudama koje društvo gaji o njima. Priče se račvaju i na kraju spajaju oko krvavog ubojstva. Raskošna naracija obuhvaća precizno ispripovijedane biografije iz četiri kulturološka kruga. Novakov je roman precizna socijalna i emotivna topografija identiteta. Jedan je većinski bijeli, ali dolazi iz panonske provincije, drugi je romski, iz istoga kraja, treći predstavlja onaj državni hrvatski, predstavljen preko vlasti iz Zagreba, a četvrti izbjeglički, kurdski. Romanu golem scenski potencijal, prije svega daje raskošan autorov stil sagrađen od elemenata krimića, melodrame, dokumentarnog materijala, socijalne drame, s elementima popularne (sub)kulture, koji uključuje i romske pjesme, od kojih je najpoznatija i naslov romana.

 

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu

Autor dramatizacije IVOR MARTINIĆ
Redatelj IVICA BULJAN
Scenograf ALEKSANDAR DENIĆ
Kostimografkinja ANA SAVIĆ GECAN
Skladatelj MITJA VRHOVNIK SMREKAR
Oblikovanje videa TONI SOPRANO
Koreograf LEO RAFOLT
Fonetičarka, lektorica za međimurski dijalekt INES CAROVIĆ
Savjetnik za međimurski dijalekt IVAN GLOWATZKY
Savjetnik za romski jezik ELVIS KRALJ
Asistentica redatelja RAJNA RACZ
Asistent scenografa VANJA MAGIĆ
Asistenti kostimografkinje MIRJAM KRAJINA, MATIJA DIJANOVIĆ (VOLONTER)

Ansambl predstave: NINA VIOLIĆ, FILIP VIDOVIĆ, FRANJO KUHAR, IVAN GLOWATZKY, BARBARA VICKOVIĆ, ANA BEGIĆ, KSENIJA MARINKOVIĆ, NIKŠA KUŠELJ, SINIŠA POPOVIĆ, VLASTA RAMLJAK, MIRTA ZEČEVIĆ, JELENA PERČIN, KRISTIJAN POTOČKI, SILVIO VOVK, DAMIR MARKOVINA, DORA LIPOVČAN, ALMA PRICA, TIN ROŽMAN, UGO KORANI, IVAN COLARIĆ, LIVIO BADURINA, BOJAN NAVOJEC, ALEN ŠALINOVIĆ, DUŠAN BUĆAN, JOSIP BRAKUS, LUCA ANIĆ, LUKA DRAGIĆ, KREŠIMIR MIKIĆ, GORAN GRGIĆ, SLAVKO JURAGA, IVAN JONČIĆ, ZIJAD GRAČIĆ.