Koncert: Matej Meštrović i Borna Šercar

.

Da li je klavir udaraljka i kako zvuče auto flege, bačve i boce, saznajte uz virtuoznu izvedbu udaraljkaša Borne Šercara i pijaniste Mateja Meštrovića. U koncertualnoj večeri ovaj glazbeni duo izvesti će neke od najpopularnijih filmskih tema, obrada bisera klasične glazbe, a osim toga, očekuje vas još mnoštvo iznenađenja, od proze i poezije, preko slikarstva, kistova i poetskih listova, do klavirskih batića i žica i sve to začinjeno mnoštvom različitih udaraljki

Ova dva izvođača iza sebe imaju značajna i nagrađivana ostvarenja kroz individualne umjetničke opuse, a virtuozno se nadopunjuju i u paru, pa su tako nedavno oduševili publiku ovim programom, predstavljajući hrvatsku na Svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiu, te otvorenju Tvrđave Sv. Ivan u Šibeniku.

 

MATEJ MEŠTROVIĆ (1969) bez sumnje je najsvestraniji umjetnik na hrvatskoj kulturnoj sceni. Ekskluzivni je umjetnik izdavačke kuće PARMA Recordings (USA). 2018. Praizveo je “Dunavskau Rapsodiju” za klavir i orkestar u glavnoj dvorani Carnegie Hall – Stern, i time postao prvi hrvatski kompozitor koji je imao pravizbedbu vlastitog djela u toj prestižnoj dvorani. Autor je glazbe za 3 hrvatska paviljona na svjetskim izložbama EXPO – Šangaj 2010, Hannover 2000, LISABON 1998. za čiju je realizaciju nagrađen i Nagradom Grada Zagreba. Dobitnik je brojnih nagrada: Posebne nagrade gradonačelnika Karlovyh Vary, “Oktavijan” na “Danima hrvatskog filma”, “Baldo Čupić” za najbolji nacionalni turistički film, 4 Global Music Awards nagrade. Njegov CD “Vivaldi 4 Seasons for 3 pianos” uvršten je na Sptify listu 50 klasičnih izdanja. U ožujku ove godine u izdanju PARMA Recordings, na tržištu je Meštrovićev CD “3 Rapsodije za klavir i orkestar” snimljen sa Zagrebačkom Filharmonijom, koji je i ujedno prvi službeni CD u povijesti tog orkestra za američko tržište. Meštrović je u Ožujku ove godine snimio autorsku kompoziciju “Pleter” sa London Symphony Orchestra. Američka kritika proglasila je Mateja Meštrovića hrvatskim John Williamsom.

BORNA ŠERCAR

Bubnjar, udaraljkaš, skladatelj, slikar i pjesnik, Borna Šercar, diplomirao je u klasi Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Početkom 2009. osnovao je ansambl Borna Šercar’s Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske skladbe nadahnute hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom i s kojim je snimio pet albuma. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima i tri diskografske nagrade Porin te nagrade Status za najboljeg jazz bubnjara. Šercarovu plodonosnu i raznovrsnu karijeru označilo je deset godina u Big Bandu HRT-a, pisanje glazbe za kazalište, animirane filmove i televiziju te preko deset samostalnih izložbi slika. Intenzivno surađuje s brojnim hrvatskim orkestrima i eminentnim hrvatskim i inozemnim glazbenicima različitih glazbenih izričaja. Stalni je član Hrvatskog društva skladatelja te dobitnik nagrade Miroslav sedak Benčić za autorski projkt “Borna Šercar’s Jazziana Croatica”.

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu