Kolektiv Igralke (HR) & Tjaša Črnigoj (SLO): CURE

Koprodukcija Umjetničke organizacije Kolektiv Igralke , HNK-a Ivana pl. Zajca i Zavoda VIDNE
Partneri: Slovensko mladinsko gledališče i MASKA Ljubljana

 

CURE
Dokumentarna predstava

Kolektiv Igralke (HR) & Tjaša Črnigoj (SLO)

 

Dokumentarna predstava Cure nastaje prema ispovijestima žena tri generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina.
Nakon predstave Bakice (2020) ovo je druga suradnja riječkog Kolektiva Igralke i redateljice Tjaše Črnigoj. Ovog puta autorice se bave temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Zanima ih što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću i sram i užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne pričamo.

Predstava Cure kroz osobne priče žena ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema. U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka? Osim kroz razgovore s bakama i mamama, autorice su se pri stvaranju predstave inspirirale i kroz radionice sa sadašnjim tinejdžericama koje odrastaju u Rijeci.

Cure se tematski nadovezuju na predavanje-performans „Spolni odgoj II: Borba“ redateljice Tjaše Črnigoj koji je nastao u produkciji Nove pošte (Maska i Slovensko mladinsko gledališče) i Mesta žensk u Ljubljani te s njim čine diptih. “Borba” je dio šireg ciklusa predavanja-performansa o seksualnom užitku žena, nastao je u partnerstvu s Kolektivom Igralke te rekonstruira borbu za reproduktivna prava žena u Jugoslaviji.

*Predstava traje oko sat vremena, izvodi se bez pauze.
** Predstava nije primjerena za mlađe od 14 godina

Izvedbe

Redateljica i dramaturginja: Tjaša Črnigoj
Autorice: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Tijana Todorović, Vanda Velagić
Suautorica koncepta i scenografije, kostimografkinja: Tijana Todorović
Scenograf: Ivan Botički
Oblikovanje svjetla: Marin Lukanović / Tjaša Črnigoj
Autorica videa: Mara Prpić
Grafičko oblikovanje i ilustracija: Tanja Blašković
Tehnički voditelj predstave: Marin Lukanović
DJ na predstavi i inspicijent: Marin Butorac
Fotografije: Dražen Šokčević

 

ANSAMBL:
Sendi Bakotić
Ana Marija Brđanović
Anja Sabol
Vanda Velagić