K. Mladenović: BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA

Predstava polazi od stvarnog povijesnog susreta dva bračna para: Tita i Jovanke Broz sa Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor…

Predstava polazi od stvarnog povijesnog susreta dva bračna para: Tita i Jovanke Broz sa Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor. Ovaj susret dogodio se na otočju Brijuni sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su bračni parovi proveli zajedno dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslavenskih medija, biografske spise o životima četiri povijesne ličnosti, te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Richarda Burtona. Svi ovi materijali poslužili su kao inspiracija i građa za predstavu.

Snimanje filma Sutjeska bilo je osnovni povod ovog susreta i to je ono što o samom susretu povijesno pouzdano znamo. Sve ostalo plod je naše mašte. 

Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog povijesnog susreta tema je predstave.

Koje su to sve uloge koje igraju ovo četvoro ljudi?  Što znači igrati više uloga u odnosu sa različitim ljudima? Što su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, osobni interesi i društvene zasluge?

Riječ dramaturga

Bilo jednom na… istražuje mogućnosti odnosa četiri osobe, promišlja psihologije i relacije dva različita bračna para, njihove romantične odnose, surovost sujete, snagu emocija, destruktivnost, posesivnost itd. Predstava ispituje pozicije moći dva para, igre moći između muškaraca i njihovih supruga, između dvojice muškaraca koji odigravaju svoju veličinu u različitim društvenim kontekstima, između žena koje odigravaju snagu i veličinu svojih muževa u javnim prostorima, između glumica i glumaca, ekonomske moći između državnika i ratnica… Koje su to sve uloge koje igraju ovo četvoro ljudi?  Oni su sinovi, kćerke, ljubavnici i ljubavnice, radnici i radnice, glumci i glumice, poznati i poznate, ljudi unutar konteksta kojeg određuju i grade i konteksta koji ih žigoše.

Svaki pojedinac u društvu, u svom životu, izvodi mnoštvo identiteta koji su konstruirani unutar različitih konteksta, a svi ti identiteti zajedno čine autentičnu osobu.

Dimitrije Kokanov

Izvedbe

Kokan Mladenović: BILO JEDNOM NA BRIJUNIMA
Autor teksta i redatelj: Kokan Mladenović
Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Scenograf: Marija Kalabić
Kostimograf: Aleksandra Pecić Mladenović
Koreograf: Andreja Kulešević
Organizator: Jovan Todorovski

MILAN MARIĆ – RICHARD BURTON
BRANISLAV TRIFUNOVIĆ – JOSIP BROZ
TIHANA LAZOVIĆ – ELIZABETH TAYLOR
SANJA MARKOVIĆ – JOVANKA BROZ