Ljetna škola

Ulysses ljetna škola, Mali Brijun 06.08. - 14.8.2022.

Kazalište Ulysses s uzbuđenjem najavljuje otvaranje svog edukativnog programa namijenjen mladim glumcima i kazalištarcima – Ljetna škola Ulysses.

Ljetna škola obuhvatit će glumačke i kazališne radionice koje će glumcima i kazališnim profesionalcima  poslužiti kao izvor za unapređenje vlastitih vještina i sposobnosti, kao i za unapređenje njihovog osobnog i profesionalnog razvoja.

Jedinstvenost ove škole jest i njena lokacija. Radionice ljetne škole održati će se na nenaseljenom otoku Mali Brijun u sklopu Nacionalnog parka Brijuni. Na otoku se osim smještajnog kompleksa nalazi velika tvrđava u kojoj se održavaju predstave Kazališta Ulysses.

8- dnevni rezidencijalni program kazališne škole temelji se na radionici – “Improvizacijsko kazalište”.

Prijave na radionice traju do 30. Lipnja 2022. a šalju se na e-mail adresu summerschool@ulysses.hr

Gdje: Nacionalni park Brijuni – Mali Brijun / Theatre Ulysses

Kada: 06.08.- 14.08.2022.

Kako se prijaviti: Prijave se šalju na e-mail adresu summerschool@ulysses.hr do 30.06.2022.
Prijava mora sadržavati životopis, motivacijsko pismo i kratki video s predstavljanjem (do 1 minute). U prijavi napisati ime radionice na koju se prijavljujete.

Tko se može prijaviti: kazališni profesionalci i amateri

Cijena radionice: 700 eura / 600 eura za redovne studente

Jezik: engleski

Voditelji: Pauline Calmé i Damir Urban

Organizacija: Kazalište Ulysses i Kolektiv Igralke

Radni materijal: radna odjeća i obuća

Broj polaznika: 10

Plan i program:

“Overload” – preopterećeni poslovima, informacijama, zahtjevima tehnologije, modernim multitaskingom istražujemo što je za nas overload. Kako se s njime nosimo, prepoznajemo li ga i uvažavamo li ga kod sebe i drugih?
Udaljeni od kopna i podražaja koji uzrokuju u nama preopterećenje i burn out, na nenaseljenom otoku prepunom raznih mrisa, okusa i zvukova tražiti ćemo prisutnost i značenje “sada i ovdje”.
Overload tema je koju filozofski i praktično podržava metoda improvizacije, približavajući izvođače i gledatelje zajedničkim traženjem rješenja na kontradikcije stvarnih uvjeta u kojima svi živimo.
Kreiranjem glazbe, istraživanjem divljine otoka i kazališnim improvizacijskim scenama tražimo odgovor na pitanje: što (pre)ostaje kad overload nestane?
Program se sastoji od radionica u ukupnom trajanju od sedam sati dnevno, odnosno od sat vremena jutarnje joge, dva sata posvećena glazbenom istraživanju na zadanu temu, te tri temu: “Overload”.

Improvizacijsko kazalište s Pauline Calmé (3 sata)

Francuska improvizacijska glumica, pedagoginja i redateljica Pauline Calmé vodit će trening improvizacijskog kazališta kroz koji ćemo overload iz života pretvoriti u kazališnu igru.
Cilj radionice, uz učenje novih alata istraživanja i kreiranja, je osmišljavanje i izvođenje individualnih ili grupnih improvizacijskih točaka. Stečeno znanje i iskustvo koje pruža sama radionica improvizacijskog kazališta postaje alat koji se može upotrijebiti kasnije u scenskom i izvedbenom stvaranju, kao i u svakodnevnom životu. Improvizacija sama po sebi otvara prostor mašte, a naše nas tijelo odvesi će nas na kreativna mjesta koja ne očekujemo. Improvizacija nas uči vjerovati sebi, uči nas prisutnosti, prepuštanju, osluškivanju i spontanoj igri.
Cjelokupni program radionice, uz ključnu temu “overload”, okreće se i prema promišljanju ekologije, odnosno prema povezivanju s prirodom koja je u svojoj suštini suprotna opterećenju te u svojoj naravi predstavlja mir i jednostavnost. Jedinstvenost ove radionice jest i njena lokacija. Radionica će se održati na nenaseljenom otoku Mali Brijun u sklopu Nacionalnog parka Brijuni. Na otoku se osim smještajnog kompleksa nalazi velika tvrđava u kojoj se održavaju predstave Kazališta Ulysses.

Glazbeno istraživanje s Damirom Urbanom (2 sata)

Poznati hrvatski glazbenik i vizualni umjetnik Damir Urban svoj će rad koncentrirati u smjeru kreiranja instrumenata od prirodnih elemenata, snimanja i komponiranja zvukova uz pomoć klasičnog, ali i hidrofonskog (podvodnog) snimača, te loopera. Zvukovi koje će grupa snimiti/osmisliti poslužit će kao glazbena kulisa za male kazališne improvizacije koje će se kreirati na drugom dijelu radionice.

O voditeljima:

Pauline Calmé

Calmé je nastupila u više od 150 profesionalnih kazališnih predstava (improvizacije, klaun, maske, suvremeno i klasično kazalište). Od 2013. do 2018. nastupala je u uspješnoj dugometražnoj improvizacijskoj predstavi “Le Fauteuil” s kazališnom grupom Smoking Sofa. Od 2015. do 2017. godine nastupala kao klaun i fizička glumica u Requiemu. Godine 2016. osmislila je i režirala glazbenu i improviziranu predstavu “Le Fauteuil d’orchestre”.

Calmé je vodila edukativne radionice, režirala te izvodila improvizacijsko kazalište na raznim festivalima diljem Europe (NZ Improv Festival 2017, Improvention 2017, Nelson Fringe Festival 2018, Slovenia Kamfest, te na raznim festivalima u Francuskoj).

Calmé je dvije godine studirala glumu u kazališnoj školi Armela Veilhana u Parizu, gdje joj je 2015. mentorica bila klaun-akrobat Ira Seidenstein (Slava SnowShow, Cirque du soleil, Međunarodna škola za glumu i kreativnost u Brisbaneu). Godine 2019. postala je službena suradnica I.S.A.A.C. U Francuskoj je podržava tvrtka Trance Mask France.
Unleash The Beast predstavlja njenu treću samostalnu predstavu. Nakon provedene jedne sezone u Parizu, srpanj 2019., izvela je “Unleash the Beast” u The Butterfly Club-u u ožujku 2020. neposredno prije prvog lockdown-a uzrokovanog COVID-19.

Damir Urban

Damir Urban, rođen 1968. godine u Rijeci samostalni je umjetnik, koji se primarno bavi glazbom, ali povremeno i slikarstvom i glumom. Njegova bogata karijera obuhvaća više od desetak autorskih albuma objavljenih tijekom godina rada u grupi Laufer, kao i onih objavljenih tijekom samostalne karijere (The best off, Pustinje, EP, Otrovna kiša, Žena dijete, Retro, Hello!, No mix no sex, Urban & Hauser, Kundera, Mamut, Live at Lisinski, Skice, te Lipanj, srpanj, kolovoz) Rad u Lauferu i Urban&4, kao i rad na albumu sa svjetski poznatim violončelistom Stjepanom Hauserom donosi mu čitav niz strukovnih priznanja u vidu nagrada Porin, Crni mačak i MTV Gold Award, te priznanja kao što su Nagrada grada Rijeke, te Nagrada Miroslav Korbler Hrvatskog društva skladatelja. Tijekom karijere surađuje s mnogim poznatim i priznatim glazbenicima (Gibonni, Rade Šerbedžija, Stjepan Hauser, Matija Dedić, Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, En Face, Vatra), a mnoge su njegove pjesme svoj novi život dobile kroz više nego uspješne obrade.
Glumom se bavi igrajući uloge u filmu “Modno Bobo” (film Gorana Rušinovića), koreodrami “Dama s kamelijama” (HNK Zajc, Damir Zlatar Frey), studentskoj predstavi “Ptice” (studij Gluma, mediji i kultura), “Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” (Nikola Vukčević), te u filmu “Zbog tebe” (Anđelko Jurkas). Najznačajnija uloga je svakako ona u predstavi “Antigona – 2000 godina kasnije” Kazališta Ulysses, koja je gostovala i osvajala nagrade diljem Europe. Također, uz kazalište je vezan i glazbom – autorskim skladbama za predstave “Torsija” i “Rock’n’roll” Emila Matešića, te glazbom za predstavu “Mate Parlov” Kazališta Ulysses. Također, autor je glazbe za dokumentarni serijal HRT-a, “2020 za Rijeku”.
Kao gost umjetnik tijekom 2012. godine radi na Sveučilištu u Rijeci, a 2014. godine održava radionicu na Sarajevo Film Academy kod svjetski poznatog umjetnika Bele Tarra.
Trenutno je u završnoj fazi realizacije njegov audio-vizualni projekt “Here” koji će biti realiziran u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.
Autor je nekoliko samostalnih izložbi slika i likovnih radova, te član nekoliko strukovnih udruga.
Tijekom posljednjih nekoliko godina intenzivnije surađuje s Antom Gelom. Ta suradnja rezultira i koncertnim albumom “Urban&4 & Zagrebačka filharmonija Live at Lisinski” koji je ovjenčan s tri Porina. Iste godine je pjesma Iskra dobila nagradu Porin za najbolju izvedbu grupe s vokalom, ali i Porin za najbolju pjesmu godine.
Tijekom 2020. godine Urban stvara multimedijalni projekt “Soba Jamesa Joycea” u NP Brijuni, u suradnji s Kazalištem Ulysses. Iste godine izdaje tri nova singla s budućih nosača zvuka: Div, Pseća oluja (nastala u suradnji s publikom tijekom proljetnog lockdowna) i Nitko osim nas.
U rujnu 2021. izdaje dvostruki album “Lipanj, srpanj, kolovoz” koji najavljuje novim singlom i spotom “Sama”. Također, u 2021. godini radi vizuale za 21. sezonu Kazališta Ulysses, kao i maske za predstavu Nosorog.
Početkom 2022. godine premijerno je izvedena predstava Matjaža Fariča “Vse OK”, Slovenskog narodnog gledališča u Ljubljani, za koju je radio glazbu.
Na ovogodišnjim dodjelama nagrada Rock&Off , dobio je dvije nagrade: za pjesmu godine (“Sama”) i nagradu publike, te čak četiri Porina od kojih se izdvajaju oni za album godine (“Lipanj, srpanj, kolovoz”) i pjesmu godine (“Sama”).

Guillaume Boit

Guillaume voli priče i igre. Improvizacijskim kazalištem bavi se od 2010. godine, te ima jedan oštar, razigran i iskren odnos prema praksi. U parkškom improvizacijskom kazalištu Smoking Sofa predano je radio od od 2012. do 2016. godine kao umjetnički direktor i režiser predstava “Le Fauteuil” i “L’Agence Pour la Défense du Monde” koje su se izvodile više od stotinu puta.

Od 2016.  režirao je nekoliko improvizacijskih predstava u  Nantesu poigravajući se uchronyjem, videom uživo ili drugim monoscenskim formama. Tri godine režirao je “Maestra Impra” (Keith Johnstone) u Nantesu. Njegov duo “Nouvelle Donne” (u produkcijii Live Comedy) igra se s beskonačnim mogućnostima improvizacije počevši s jednim prijedlogom publike.

Kao učitelj, Guillaume je hvaljen kao brižan i izazovan. Njegove omiljene metode su usmjerena improvizacija, organska improvizacija  i drugi alati za tečne narativne duge forme. Nakon što je 4 godine bio suučitelj s les Eux u Parizu, vodio je više od 7  kazališnih družina i klasa u Nantesu. Njegov najvažnij utjecaji nalaze se u njegovom početnom obrazovanju (Nabla Leviste, Ian Parizot), kao i u radu s nekoliko međunarodnih učitelja (Patti Stiles, Mark Jane, Steve Jarand, Omar Galvan, Matthieu Loos… ).

Važne informacije

Smještaj i prehrana:

Cijena smještaja i prehrane uključena je u cijenu radionica.

Prehrana će se bazirati na “organskoj vegetarijanskoj kuhinji” s mnogo povrća, voća, žitarica i  prirodnih sokova. Obroci će biti servirani u velikoj zajedničkoj blagovaonici.

Smještaj se nalazi u obnovljenim kućama na Malome Brijunu – divljem nenasljenom otoku. Sobe imaju više ležajeva, a svaka soba ima svoje kupatilo i sanitarni čvor, te se nalaze u blizini mora.

Sobe su klimatizirane.

Radionica će se održavati na otvorenom prostoru ispred smještajnog kapaciteta.

Prije početka radionice svakodnevno će se održavati sat joge.

Osiguranje: Od polaznika se očekuje da imaju pokriveno osnovno ili europsko zdrastveno osiguranje.

Kako doći do nas: 

Radionice Kazališta Ulysses održavaju se na Malom Brijunu, drugom otoku po veličini Nacionalnog parka Brijuni.

Na naše radionice polazi se organiziranim brodom iz Fažane i prijevoz od Fažane do Malog Brijuna je uključen u cijenu radionice.

Fažana je udaljena od Pule pet kilometara te od Pule do Fažane vozi lokalni autobus. Kazalište Ulysses osigurava besplatni parking za vrijeme trajanja radionice.

Informacije o voznom redu iz Pule možete pronaći na stranicama www.pulapromet.hr i na telefonu 060 352352.

Do Pule se može stići osobnim automobilom, vlakom, autobusom, brodom i avionom.

Autobusni kolodvor Pula nalazi se u centru Pule, telefon 060/304090 i 052/500012, a možete se poslužiti i pretraživačem autobusnih linija na www.autobusni-kolodvor.com.

Informacije o željezničkim vezama potražite na www.hznet.hr i na telefonu 060/333444.

Zračna luka Pula udaljena je od Fažane petnaestak kilometara, a informacije ćete pronaći na www.airport-pula.hr i na telefonu 052/530105.

Pula je povezana brzom brodskom linijom sa Zadrom pet puta tjedno, a plovidbeni red potražite na stranicama www.lnp.hr.