Koncert Vlado Kreslin i Mali bogovi

Vlado Kreslin je slovenski pjevčc, skladatelj, folk i rock glazbenik. Po prvi put nastupit ce na Brijunima kao gost kazališta Ulysses.

Vlado Kreslin je slovenski pjevčc, skladatelj, folk i rock glazbenik. Po prvi put nastupit ce na Brijunima kao gost kazališta Ulysses.

VLADO KRESLIN
29.11.1953 Beltinci

S bandom HORIZONT g.1976 nastupa na Subotičkom festivalu. 1980.g. kao solo pjevač pobjeđuje na festivalu “Slovenska popevka”. 1982. g. priključi se grupi Martin Krpan, koja u sljedećim godinama postaje najpopularniji main stream rock band u Sloveniji (1997. Parni Valjak snima njihovu pjesmu To ni političen song, za svoju ploču Samo snovi teku nizvodno). Kreslin usporedno snima solo projekte s više koloritnijom i specifičnom glazbom. Nakon nastupa kao predgrupa Boba Dylana, lipnja 1991. u Ljubljani, band se raspada. Prilikom jednog obiteljskog okupljanja Kreslin nastupa s legendarnom etno grupom Beltinška banda, koja potiče iz njegovog sela. U bandu sviraju prilično stariji muzičari (basista Jože Kociper rođen je 1905. g. i s Kreslinom svira do svoje 95. godine). Ono što je u početku izgledalo kao simpatična zajebancija u sljedećih nekoliko godina pretvara se u najveću slovensku etno world-music atrakciju, koja rasprodaje najveće slovenske koncertne dvorane, predstavlja pravu renesansu i postavlja nove standarde u odnosu do vlastite, slovenske folk muzike i baštine.Usporedno Kreslin reaktivira neke članove Martina Krpana i osniva grupu Mali bogovi. 1995. g. nastupaju na World music festivalu WOMEX u Briselu zajedno Beltinška banda i Mali bogovi. Na svojim albumima i na koncertima snima i nastupa s mnogim »domaćim« i stranim bandovima i muzičarima: Zoran Predin, Pero Lovšin, Lidija Bajuk, Šajeta, Drago Mlinarec, Livio Morosin, Parni valjak, Indexi,Vlatko Stefanovski, Kemal Monteno, Rade Šerbedžija,Vlada Divljan, Neno Belan, Arsen Dedić, Dubliners, R.E.M,Allan Taylor, Mary Coughlan,  Hans Theessink, Bambi Molesters, Zapadni kolodvor… Njegove pjesme prerađuju između ostalih tako različiti bandovi, kao što su npr. Parni Valjak, Siddharta, The Walkabouts. Kreslin nastupa na mnogobrojnim turnejama i festivalima širom svijeta, a povremeno nastupa u kazalištu, filmovima, izdaje knjige pjesama. Američka kuča Guernica izdaje mu zbirku pjesama, a u toku američke turneje nastupa i u legendarnom Kennedy Centru u Washingtonu. 2009. g. nakon koncerta na univerzitetu Yale dobija počasnu titulu Quincey Porter Fellow.Po njegovim pjesmama pišu se diplomski radovi, pišu knjige i snimaju filmovi. Član je društva slovenskih pisaca. Već dvadeset dvije godine njegovi božićni koncerti u ljubljanskom Cankarjevom domu (po troje) pravi su kultni događaj za njegove vjerne sljedbenike i publiku.

Nije me sram priznati, kad god čujem “Preko Mure, preko Drave” i “Enu pesem” uvijek se rasplačem jer melankolija i nostalgija jako su Vladino oružje, a i potpuno mi je jasno zašto je “Tista črna kitara” s nogu oborila Chrisa Eckmana. Ne znam kako to postiže, ali uvijek pogodi pravu kombinaciju akorda i sentimenta, pogotov kad je u molu pa i i mi skupa s njima. A kad je u duru, onda su to fešte za pamćenje, no bez onog estradnjačkog neukusa kakav se kod nas uvriježio kad se govori o zabavi. Naime, Kreslinov spoj rocka i slovenske narodne glazbe zvuči toplo i ugodno, iskreno i domaćinski, nenametljivo, ali i neodoljivo.
Aleksandar Dragaš, 2013

Vlado Kreslin je napisao nekoliko mojih pjesama (Miljenko Jergović).

Vlado Kreslin je slovenački »Bob Dylan«. On je nevjerovatno popularan u Sloveniji.Njegove pjesme su poslužile kao motivi za romane i filmove. Scott Mc Caughey (R.E.M) predstavio mi njegovu muziku , koja ga je oduševila, dok je Kreslin otvarao koncert za REM u Kopru.

Chris Eckman iz američke grupe The Walkabouts , koja je snimila cover verziju Kreslinove pjesme Tista crna gitara(That Black Guitar)

Vlado Kreslin nikad nije dozvolio, da granice na Rupi, Uni, Bregani i Drini postaju i granice u njegovoj glavi.
(Denis Romac, Novi list)

 

 

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu