Euripid: Bakhe

“Ovo je prva režija »Bakhi« koju sam zadugo imala prilike vidjeti u kojoj bakantice imaju i nepogrešivo vlastita lica (pojedinačno predstavljena publici) i zajedničku pjesmu pobune.“

MJESTO ODRŽAVANJA: Tvrđava Minor, Mali Brijun
KOPRODUKCIJA: Kazalište Ulysses i Zagrebačko kazalište mladih
JEZIK: Hrvatski, s engleskim titlovima

 

O PREDSTAVI

Bakhe – dvanaest žena, svaka sa svojim teretom i žudnjama, nalaze se na grupnoj psihoterapiji, tamo traže utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem nije dopušteno pokazati slabost ili izgubiti kontrolu. One u tim scenama, nastalim iz  improvizacija, progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno rezultira pucanjem, eksplozijom gdje pojedincu – ženi, ne preostaje ništa drugo već samo bijeg u destrukciju, u nesreću potrage za vlastitim identitetom, u još uvijek muškome društvu. Njihovi problemi rađaju taj bakhički otpor koji predstavu vraća originalnom Euripidovom tekstu i priči o pobuni koja ni u našem vremenu ne može pasti na plodno tlo, već je osuđena na propast.

 

TRAILER

 

IZ MEDIJA

“Rezultat je glumačka predstava izrazito pobunjeničke energije, nalik tamnom rojenju pa odmah zatim pojedinačnom pjevu okupljenih ženskih glasova. Atmosfera izvedbe, međutim, ne podsjeća na slučajna okupljanja uličnih demonstracija, nego na povišenu ritualnost kolektivnog ulaska u misterij prisnog okupljanja oko tamnih emocija. (…) Ovo je prva režija »Bakhi« koju sam zadugo imala prilike vidjeti u kojoj bakantice imaju i nepogrešivo vlastita lica (pojedinačno predstavljena publici) i zajedničku pjesmu pobune.“ (Nataša Govedić za Novi list, srpanj 2018.)

Pročitajte cijelu kritiku… ( http://novilist.hr/Kultura/Kazaliste/Stisnute-sake-i-prodorni-kliktaji-Na-Brijunima-smo-gledali-premijeru-predstave-Bakhi?meta_refresh=true )

 

Izvedbe

Događaj je završio ili trenutno nije na rasporedu

Koprodukcija: KAZALIŠTE ULYSSES & ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH (ZKM)

 

Režija: LENKA UDOVIČKI

Prijevod: LADA KAŠTELAN

Dramaturgija: ŽELJKA UDOVIČIĆ PLEŠTINA

Pokret i koreografija: STAŠA ZUROVAC

Glazba: NIGEL OSBORNE, DAVOR ROCCO

Kostimografija i scenografija: BJANKA ADŽIĆ URSULOV

Dizajn svjetla: ANDREJ HAJDINJAK

Stručni suradnik – psihijatar, psihoanalitičar: STANISLAV MATAČIĆ

Asistentica režije: SENDI BAKOTIĆ

Korepetitorica: VALNEA ŽAUHAR

 

Igraju:

Dionis: KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ

Pentej: IVANA KRIZMANIĆ

Kadmo: DUBRAVKA MILETIĆ

Tiresija: LUCIJA ŠERBEDŽIJA

Agava: SENKA BULIĆ

 

Bakhe:

 

LUCIJA BARIŠIĆ

HRVOJKA BEGOVIĆ

MILICA MANOJLOVIĆ

DORA POLIĆ VITEZ

BARBARA PRPIĆ

URŠA RAUKAR

ANĐELA RAMLJAK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografije: Matija Kasaić Drakšić