Osnivači

Rade Šerbedžija diplomirao je glumu na Akademiji u Zagrebu. Već je za vrijeme studija počeo igrati glavne uloge u filmovima i kazališnim produkcijama. Njegova ostvarenja Peer Gynta, Don Juana, Georgija, Melkiora, Edipa, Hamleta, Leona, Kralja Leara i Richarda III. neponovljiva su glumačka ostvarenja. Napisao je i objavio četiri knjige poezije, jednu biografsku knjigu i šest nosača zvuka. Postavlja i 12 autorskih režija (Balade Petrice Kerempuha, Kažu da je sova nekad bila pekareva kći, Judita, Hrvatski slavuj, Play Beckett…), educira mlade glumce. Snimio je više od sto filmova (Crveno klasje, Zadah tela, Hajka, Večernja zvona, Bravo Maestro, Variola vera, Una, Usijanje, Život je lep, Kiklop, Povratak, Horvatov izbor, San o ruži, Kontesa Dora…), igrao glavne uloge u TV-serijama (Sam čovjek, U registraturi, Prosjaci i sinovi, Bombaški proces, Nikola Tesla, Putovanje u Vučjak…).

S Vanessom Redgrave pokreće teatar u kojem uprizoruju Brecht in exile, Liberation of Skopje, Smoke, Opera Sarajevo. Aktivno sudjeluje u dobrotvornim i mirotvornim akcijama. Okreće se filmu i nakon svjetskog uspjeha filma Milča Mančevskog Prije kiše, angažiraju ga P. Noyce, J. Woo, S. Kubrick, C. Eastwood i drugi. Snima The Saint, La Tregua, The Prague Duet, Broken English, Eyes Wide Shut, Polish Wedding, Stigmata, Mighty Joe Young, Ilaria Alpi, Mission Impossible II, Space Cowboys, Snatch, Fugitive Pieces, Battle in Seattle, Quarantine, Io sono Li, In the land of blood and honey, te glumi i u serijama poput 24, CSI: Miami, Downton Abbey… Glumi sa Vanessom Redgrave, Charlize Theron, Elisabeth Shue, Johnom Turturrom, Tomom Cruiseom, Glenn Close, Valom Kilmerom, Ralphom Fiennesom, Morganom Freemanom, Maggie Smith…

Pokretač je i docent glume na studiju Glume i medija na Sveučilištu u Rijeci.

Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Uz Borislava Vujčića, jedan je od osnivača Kazališta Ulysses i do 2012. godine njegov umjetnički direktor.

Borislav Vujčić bio je prozaist, dramski pisac, pjesnik i dramaturg. Rođen je u Orahu pokraj Vrgorca, 1957. godine, a preminuo je u Zagrebu, 2005. godine.

Objavio je niz poetskih, dramskih i proznih djela – sedam romana, četiri zbirke novela, tri zbirke poezije i dvije knjige dramskih djela. Mnoge su mu drame izvedene u nizu hrvatskih kazališta, a po njegovim scenarijima snimljeni su i televizijski filmovi “Olovna pričest” i “Mrtva točka”. Na Hrvatskom radiju izvedene su njegove brojne radiodrame.

Dobitnik je niza književnih i dramskih nagrada: zbirka novela “Poljubac u čelo XX. vijeka” nagrađena je na Logosovom natječaju za najbolju prozu 1986., crna komedija “Crkveni miš” nagrađena je Nagradom Marin Držić 1991. godine, filmska novela “Pasija svjetla” nagrađena je na natječaju Jadran-filma 1993., a iste je godine Marula dobio za dramatizaciju Krležijade. TV film “Olovna pričest” nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta 1995. godine, a nagradu za dramsko djelo Marin Držić je dobio i za crnu komediju “Odskok poskoka”, tragediju “Asfodel” i dramu “Pir pepela”. Na natječaju za kratku priču Večernjeg lista 2005. godine osvojio je prvu nagradu. S Radom Šerbedžijom bio je suosnivač i ravnatelj Kazališta Ulysses.